COMPOZIȚIA VOLUMETRICĂ / practica 27.03.20

COMPOZIȚIA VOLUMETRICĂ / practica 27.03.20
Grupa: A.18.09. Anul II

Practica Compoziția volumetrică
Profesor. Enachi Olesea.
Data: 27.03.20
Durata: 4 ore
Tema LectieiElaborarea compoziției spațial volumetrice după principiul asimetriei utilizând contrastul formelor mari mici.
Competența specifică dezvoltată:  Elaborarea şi organizarea compoziţiilor  tridimensionale în baza legităţilor compoziţionale și procedeelor de transformare a formelor volumetrice.

1
Sarcina 1.  Elaborați 7-8 schițe a compoziției spațial volumetrice după principiul asimetriei utilizând contrastul formelor mari mici. dimensiune schițelor 10x15 cm.

Compoziția volumtrică.
Tradițional, pentru o realizare volumetrică pot servi materialele deja cunoscute din cadrul compoziției decorative frontale: hârtia și cartonul, pe lângă materialele numite se vor aplica și substanțele de legătură între elemente – adezivii. Ținând cont că, pe lângă etapa de proiectare, pot apărea și primele realizări – schițe în volum, aceste materiale sunt cele mai binevenite. 
Toate elementele limbajului plastic în compoziția volumetrică aparțin noțiunii plasticitate, care constă într-o modulare expresivă a formei tridimensionale. La acest compartiment apar: factura, relieful, forma volumetrică. În cadrul compoziției decorative frontale s-a făcut deja cunoștință cu prima categorie de mijloace: compunerea, proporționarea, construirea, modularea, gama, valorația, generaliza-rea, stilizarea. Compoziția volumetrică își are specificul său, unde se evidențiază o percepere cu un grad mai înalt de generalizare, în ordinea unui ansamblu de forme tridimensionale. De aceea, la realizarea compoziției respective se vor aplica, pe lângă mijloacele sus-numite, și unele specifice acestei categorii: crearea formelor noi (transformarea și activizarea plastică), structura, tectonica. E important de menționat că mijloacele artistice e necesar de studiat nu separat, dar cu ajutorul mijloacelor plastice. Orice mijloc de realizare se socoate însușit eficient în cazul când este aplicat cu o ușurință rapidă la nivel intuitiv.
                                


Exemple de transformare a forme de bază:
                               

                               




Exemle de shițe:












                                  
Exemple machet:







                             


 Surse de inspirație:






Bibliografie:
https://images.app.goo.gl/jQBsF8euBLsavtpm7




Comentarii

Postări populare