Perspectiva. Grupa: DI.19.09. data 29.04.20

Grupa: DI.19.09. Anul I
Disciplina: Perspectiva
Profesori: Manea S.
Data: 29.04.20
Durata: 2 ore
Tema Lectiei: Perspectiva umbrei proprii și căzătoare a obiectelor volumetrice într-un interior. Finisarea Lucrării GraficeF-A3.
Competența specifică dezvoltată:  
Reprezentarea grafică în perspectivă a umbrei proprii și căzătoare a obiectelor volumetrice în spațiul interior.







Se dă perspectiva frontală a unui interior . Se dă sursa de lumina C, la distanța C-C1 de la tavan. Unde C1- este proiecția sursei C pe tavan. C2 este proiecția sursei C pe podea, unde C1-C2 inățimea interiorului. C3 este proiecția sursei C pe peretele lateral din stînga. C4 este proiecția sursei C pe peretele lateral din dreapta. Modul de determinare a poziției punctelor C2, C3, C4 se vede din construcție. Pentru a determina umbra căzătoare a obiectelor ce se sprijină pe podea, se folosesc punctele C, C2. De ex: Se cere de construim umbra căzătoare a taburetei. Din punctul C trasăm prin vîrfurile bazei de sus a taburetei drepte. Din C2 trasăm drepte prin baza picioarelor taburetei. La intersecție cu dreptele din C detereminăm punctele de intersecție. Prin punctele obșiunte trasăm segmente, și obținem umbra căzătoare a taburetei (se hașurează).
Același algoritm de construire se folosește la construirea umbrei căzătoare a mesei, fiți atenți o parte a umbrei căzătoare cade pe peretele lateral din dreapta.
Același algoritm de construire se folosește la construirea umbrei căzătoare a dulapului, fiți atenți o parte a umbrei căzătoare cade pe peretele lateral din stînga.
Umbra căzătoare a raftului atîrnat pe peretele din dreapta se construiește cu ajutorul puctelor C, C4. Din punctul C trasăm drepte prin 4 vîrfuri a fațadei  raftului. Din punctul C4 trasăm drepte prin 4 vîrfuri a proiecției fațadei pe peretele din dreapta (partea raftului care se alipește de perete).  La intersecția dreptelor se obțin vîrfurile umbrei căzătoare a raftului. 

Temă pentru acasă:
Pe lucrarea grafică Perspectiva frontală a interiorului ( care am realizat-o împreună în auditoriu după planul mobilier dat de profesor) sau Perspectiva de colț a interiorului care a-ți realizat-o desinestătător, alegeți arbitrar sursa de lumină și notați-o cu punctul C. Găsiți proiecțile sursei de lumină pe tavan, podea, pereți laterali. Construiți umbrele căzătoare a obiectelor din interiorul dat. ( priviți obiectele ca forme volumetrice mari, nu atrageți atenția la detalii mici)






Exemplu

Toate lucrările grafice realizate pînă acum, rog să  le stocați într-un portofoliu digital pe care îl veți prezenta online pe adresa stela.manea@bk.ru pînă pe 29.04.2020 ora 18:00. Toate lucrările prezentate vor fi verificate de profesor , apoi prezentate  administrației Centrului de Excelență.
Lista lucrărilor:
1)     Lucrarea grafică cu suprafețe rotunde (tema a fost predată în auditoriu)
2)     Lucrarea grafică cu perspectiva de colt a unui corp geometric (Vezi lecția online)
3)     Lucrarea grafică cu perspectiva de colt a unui interior  (Vezi lecția online)
4)     Lucrarea grafică cu perspectiva unei piese de mobilier (Vezi lecția online)
5)     Tema pe acasă la lecția: Noțiuni generale despre teoria umbrelor (caiet) (Vezi lecția online)
6)     Tema pe acasă la lecția: Perspectiva umbrei proprii și căzătoare a corpurilor geometrice (caiet) (Vezi lecția online)
7)     Lucrarea grafică : Perspectiva umbrei proprii și căzătoare a obicetelor volumetrice într-un interior ( Lecția online predate astăzi)

Comentarii

Postări populare