Compozitie I CD

 Grupa: DI.20.09. Anul I

Disciplina: Compozitie I  CD 

Profesor. Enachi Olesea
Data: 17. 09.20

Sarcina de lucru: 

 Realizați 3 variante de compoziție în linii utilizând schemele compoziționale pe diagonală; pe registre orizontale; diagonale încrucișate; pe spirală; în triunghi; în trapez, etc,  pe F A-4. acromatic.

LINIA

 Linia, in artele plastice, este o suprafata care are una din dimensiuni (lungimea) mult mai mare fata de cealalta dimensiune (latimea).

Teroretic, linia ia nastere prin deplasarea pe o suprafata a unui punct intr-o anumita directie linia este creata deplasand un varf de pix, penita, creion, pensula, carbune, bat etc. dupa o anumita directie. In acest caz instrumentul de lucru determina grosimea liniilor (subtiri, medii, groase).

Structura si aspectul liniei sunt deter­minate de natura instrumentului care o creeaza .

Linia mai poate fi creata din insiruirea unor elemente de limbaj plastic (puncte, linii, suprafete) pe o anumita directie.

Linia are un rol de sine statator, poate fi subordonata suprafetei ca structurare interioara a acesteia sau poate contura o forma .In functie de directia pe care se deplaseaza punctul, linia poate fi: dreapta, franta etc. I

Traseul continuu sau intrerupt determina caracterul intrerupt sau continuu al ductului liniei.

Pozitia liniei pe suprafata de lucru poate fi: verticala, orizontala, oblica.

Expresivitatea liniei se obtine in functie de traiectorie, structure, lungime, grosime pozitie, culoare, valoare, amplasare in spatiul plastic si de natura instrumentului de lucru.

Linia verticala ca element dominant intr-o compozitie plastica da sentimentul de inaltare, monumentalitate, fermitate. Linia oblica in compozitia plastica creeaza miscare, instabilitate si agitatie. Linia curba sugereaza armonie, miscare, dinamism. Linia franta reda neliniste, duritate, tensiune.





Comentarii

Postări populare