Compozitie I CD

Grupa: DI.20.09. Anul I

Disciplina: Compozitie I  CD 

Profesor. Enachi Olesea
Data: 17. 09.20/ 24. 09. 20.

 FORMA (pata) - element plastic in compozitie

Realizați 3 variante de compoziție cu forma spontană, forma dirijată sau combinate, utilizând schemele compoziționale pe diagonală; pe registre orizontale; diagonale încrucișate; pe spirală; în triunghi; în trapez, etc,  pe F A-4. la alegere.

In general forma este aspectul exterior al unei figuri, determinata de limitele fizice ale acesteia. Figura perceptuala se poate modifica odata cu orientarea ei spatiala sau cu cea a mediului ambiant. Cand percepem o figura o interpretam constient sau inconstient, ea reprezentand forma unui continut si fiind forma vizibila a continutului, determinata de regulile intrinseci ale structurii care dau cheia nevazuta a configuratiilor formale ale sistemului reprezentat de fenomene, obiecte, procese indiferent de natura lor. In artele plastice forma are mai multe acceptii, dintre care cele mai uzuale sunt - forma spontana; - forma elaborata;

Forma spontana in pictura se poate obtine accidental sau dirijat prin diferite procedee tehnice cum ar fi: monotipia, dirijarea culorii cu un jet de aer, prin suflarea libera sau printr-un tub in diferite sensuri a unor pete de culoare fluidizata, prin stropirea cu pensula pe foaia umeda sau uscata, prin imprimarea cu ajutorul unor materiale textile imbibate cu una sau mai multe culori etc.

Forma elaborata este creata de om pe baza sugestiilor din natura, ea poate lua infatisari de ornament sau de semn plastic comunicand idei, cunostiinte sau provocand sentimente si trairi. Forma plastica elaborata se realizeaza in mod constient pe baza transfigurarii unor forme naturale.

Exemple: 

Forma spontană.





                                  Forma dirijată.












Comentarii

Postări populare